Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice21. februar 2021Predviden čas branja: 1 min

Mednarodni dan maternega jezika

Danes obeležujemo mednarodni dan maternega jezika. Po podatkih Evropske komisije naj bi slovenščino v Sloveniji kot materni jezik govorilo 1.920.000 ljudi, kot drugi jezik pa 75.000 ljudi. Po ocenah je na svetu skupaj več kot 2,2 milijona uporabnikov slovenskega jezika.

Ohranjanje različnosti kultur in jezikov je pomembno za krepitev strpnosti in spoštovanja do drugih. Jezikovna različnost je med temeljnimi vrednotami Evropske unije, načelo večjezičnosti pa je zapisano v njeno pravo. Že leta 1958 je bilo v Uredbi št. 1 določeno, da se uredbe in splošni dokumenti sestavijo v uradnih jezikih. Danes govorimo v EU 24 uradnih jezikov, med katerimi je od pristopa Slovenije EU leta 2004 tudi slovenščina. V Evropi poznamo tudi več kot 60 regionalnih in manjšinskih jezikov. EU izvaja politiko večjezičnosti, da bi njeni državljani lahko aktivneje prispevali k oblikovanju skupne povezave, da bi bili bolje obveščeni o delovanju in pobudah EU ter da bi lahko dostopali do zakonodajnih besedil v njim razumljivem jeziku.

Mednarodni dan maternega jezika praznujemo od leta 1999 na pobudo Unesca v spomin na tragične proteste bengalskih študentov, ki so leta 1952 v Pakistanu zahtevali enakopravnost za svoj jezik. S tem je Unesco želel opozoriti na potrebo po ohranjanju kulturne in jezikovne različnosti. Letošnja tema je spodbujanje večjezičnosti za boljše vključevanje v izobraževanje in družbo.

Več:

Več informacij

Datum objave
21. februar 2021