Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. januar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Mednarodni dan spomina na holokavst

Jutri, 27. januarja, obeležujemo 78. obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau. Pred mednarodnim dnevom spomina na holokavst je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poudarila:

Visit of Helena Dalli, European Commissioner, to Poland

Ne moremo molčati, ko se dogajajo krivice in pokoli. Opozarjati moramo na antisemitizem, anticiganizem ter vse oblike sovraštva in diskriminacije na podlagi rase ali narodnosti, vere ali prepričanja, spola, spolne usmerjenosti, starosti ali invalidnosti.

Antisemitizem je pripeljal do holokavsta, vendar se z njim ni končal. Antisemitizem v Evropi zopet narašča. Enako velja za zanikanje, izkrivljanje in trivializacijo holokavsta, ki podžigajo antisemitizem ter rušijo evropski kolektivni spomin in kohezijo.

Spomin ni cilj sam po sebi. Narediti moramo še korak dlje. Podpirati moramo judovsko življenje. Evropa je lahko uspešna le, če so uspešne tudi njene judovske skupnosti. Prizadevali si bomo za Evropsko unijo brez antisemitizma in vseh oblik diskriminacije. Za odprto, vključujočo in enakopravno evropsko družbo.“

Več:

Več informacij

Datum objave
26. januar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji