Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. marec 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Mednarodni dan žensk

Pred 8. marcemmednarodnim dnevom žensk, sta Evropska komisija in visoki predstavnik/podpredsednik podala naslednjo izjavo:

Women's empowerment 

« Današnji delež žensk v politiki še zdaleč ni reprezentativen za naše raznolike družbe. Skupni delež poslank v enodomnih parlamentih ali spodnjih domovih parlamentov trenutno v povprečju znaša 33 % v državah članicah EU in 26,5 % na svetovni ravni. Še bolj si moramo prizadevati, da bi ženske navdušili in spodbudili za vključevanje v politiko.

Leto 2024 je prelomno za volitve po vsem svetu, saj je več kot 4 milijarde ljudi pozvanih, naj oddajo svoje glasove, vključno z več kot 400 milijoni državljank in državljanov EU, ki bodo junija glasovali na volitvah v Evropski parlament.  Na ta mednarodni dan žena priznavamo pogumni aktivizem evropskih sufražetk, ki so se borile za volilno pravico, ko je ta bila privilegij moških, in vseh žensk v vsej njihovi raznolikosti, ki sodelujejo pri oblikovanju pravičnejše in enakopravnejše družbe.

V številnih delih sveta ženske žal še vedno ne morejo sodelovati v javnem življenju, v nekaterih primerih pa so v celoti izključene iz odločanja in javnega prostora. V vseh družbah se ženske še vedno soočajo z diskriminacijo in so izpostavljene večjemu tveganju nasilja na spletu ali drugod. To še posebej velja za političarke, novinarke in aktivistke, zlasti zagovornice človekovih pravic.

V tem letu volitev spodbujamo vse ženske, tudi mlade, naj uveljavljajo svojo volilno pravico, zahtevajo svoj prostor v družbi in se odločijo za sodelovanje v političnem življenju. »

Svetovna tema mednarodnega dneva žena 2024 je „Spodbujanje vključevanja“, ki je v skladu z letošnjo temo Združenih narodov „Naložbe v ženske: pospeševanje napredka“. Udeležba žensk v družbi, tudi na vodilnih položajih, je bistvenega pomena.  

Podpredsednica Vera Jourová je 6. marca 2024 v okviru prihodnjih volitev v Evropski parlament v Bruslju odprla dogodek na visoki ravni „Ženske v javnem življenju“. Različne okrogle mize so se osredotočile na izzive, s katerimi se ženske soočajo v politiki, novinarstvu in civilni družbi. Udeleženke in udeleženci so razpravljali o tem, zakaj se ženske odločijo, da bodo zapustile javne položaje, in opredelili konkretne rešitve za odpravo tega trenda, tudi z vključevanjem medijskih platform, regulativnih organov in političnih strank.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
7. marec 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji