Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice2. avgust 2023Predstavništvo v Sloveniji

Mehanizem EU na področju civilne zaščite na pomoč pri repatriaciji državljanov EU, ki so v Nigru

Po nedavnih dogodkih v Nigru je Francija zaprosila za pomoč prek mehanizma EU na področju civilne zaščite v podporo repatriaciji državljanov EU, ki so v Nigru.

Civil protection

Francija je do zdaj ponudila štiri letala za repatriacijo iz Niameya v Pariz. V Francijo sta že prispela dva leta, s čimer se je vrnilo približno 500 ljudi. V pripravi so nadaljnji leti. Mehanizem bo financiral 75 % stroškov prevoza.

Mehanizem EU na področju civilne zaščite lahko aktivirajo države članice EU in devet sodelujočih držav, da zaprosijo za konzularno pomoč svojim državljanom, na primer v okviru operacij evakuacije.

V izrednih razmerah leti za repatriacijo, ki se usklajujejo v okviru tega mehanizma, zagotavljajo varno vrnitev državljanov EU različnih narodnosti. Evropska komisija olajšuje uporabo te pomoči, usklajuje evropski odziv in sofinancira stroške prevoza.

Države članice EU in sodelujoče države pomoč nudijo in dodelijo prostovoljno. Cilj je pomagati državljanom EU, ki se v tujini soočajo z resnimi težavami v primeru krize ali nesreče.

Več:

Več informacij

Datum objave
2. avgust 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji