Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice11. avgust 2022Predstavništvo v Sloveniji

Mehanizem rescEU za boj proti gozdnim požarom v Franciji

Evropska unija prek mehanizma EU na področju civilne zaščite še naprej usmerja podporo za boj proti gozdnim požarom v Franciji

Forest fires in Greece

Evropska unija prek mehanizma EU na področju civilne zaščite še naprej usmerja podporo za boj proti gozdnim požarom v Franciji

Evropska komisija je iz skupne rezerve rescEU poslala štiri letala za gašenje, nameščena v Grčiji in na Švedskem. Poleg tega gasilci iz Avstrije, Nemčije, Poljske in Romunije prihajajo na pomoč francoskim enotam.

»Ta požarna sezona je na naši celini še posebej huda. Kadar nesreča obremeni nacionalne zmogljivosti za odzivanje, lahko prizadete države aktivirajo mehanizem EU na področju civilne zaščite za pomoč iz EU,« je pojasnil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič ter poudaril, da je EU popolnoma solidarna, ko se posamezna država sooča z izrednimi razmerami.

Za dodatno pomoč pri usklajevanju gasilskih operacij je center EU za usklajevanje nujnega odziva v tesnem stiku s francoskimi oblastmi, aktiviran pa je tudi satelit EU Copernicus, ki zbira bistvene podatke za ekipe, ki se prve odzovejo na požare.

Več:

Več informacij

Datum objave
11. avgust 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji