Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. november 2021Predstavništvo v Sloveniji

Milijarda evrov za inovativne projekte za razogljičenje gospodarstva

Evropska unija bo v okviru sklada za inovacije vložila več kot 1,1 milijarde evrov v sedem obsežnih inovativnih projektov.

Solar panels

Z nepovratnimi sredstvi bo podprla projekte, katerih cilj je uvajanje prelomnih tehnologij na trg energijsko intenzivnih industrij ter industrij vodika, zajemanja ogljika, uporabe in shranjevanja energije ter energije iz obnovljivih virov.

Projekti se izvajajo v Belgiji, Italiji, na Finskem, v Franciji, na Nizozemskem, Norveškem, v Španiji in na Švedskem.

Izvršni podpredsednik Komisije Timmermans je povedal: »Inovacije so ključnega pomena za zagotovitev rešitev, ki jih potrebujemo v tem desetletju, da bi ohranili možnost omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje. Skupaj z izrazitim zmanjšanjem emisij nam inovacije kažejo pot do uresničitve ciljev Pariškega sporazuma. Današnja odločitev zagotavlja konkretno podporo projektom na področju čiste tehnologije po vsej Evropi in takim projektom omogoča, da spodbudijo obsežnejše uveljavljanje prelomnih tehnoloških rešitev in pospešijo prehod na podnebno nevtralnost.«

Za financiranje v okviru prvega razpisa sklada za inovacije za obsežne projekte, tj. projekte s skupnimi kapitalskimi stroški nad 7,5 milijona evrov, je bilo izbranih sedem projektov. Izbrani projekti zajemajo številne ustrezne sektorje za razogljičenjerazličnih delovevropskega industrijskega in energetskega sektorja,npr. na področju kemikalij, jekla, cementa, rafinerij ter proizvodnje električne energije in toplote.

Več:

Več informacij

Datum objave
16. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji