Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

Ministrski forum za digitalno pravosodje

Danes podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová in komisar za pravosodje Didier Reynders gostita ministrski forum za digitalno pravosodje.

Justice

Komisar Reynders je dogodek odprl s predstavitvijo prihajajočih pobud na področju digitalizacije pravosodnega sodelovanja, ki so načrtovane kot del prizadevanj EU za modernizacijo in odzivanje na izzive pandemije.

Evropska komisija je decembra lani predstavila sveženj pobud za posodobitev pravosodnih sistemov v EU. Danes Komisija predstavlja tudi novo različico evropskega portala e-pravosodje, ki državljanom, podjetjem, sodstvu in pravni stroki ponuja praktične smernice ter številna orodja in informacije v vseh jezikih EU o njihovih pravicah, nacionalni zakonodaji in sodnih postopkih.

»Zagotoviti moramo, da lahko državljani in podjetja v digitalnem desetletju izkoristijo prednosti digitalizacije. Dostop do sodnega varstva s sodobnimi digitalnimi orodji je ključni del teh prizadevanj,« je dejala podpredsednica Jourová.

Komisar za pravosodje Reynders je dodal, da je s sodelovanjem mogoče izkoristiti prednosti digitalne preobrazbe, tudi na področju pravosodja, ter tako izboljšati dostop do pravnega varstva za državljane in učinkovitost sodnikov in tožilcev pri delu na dnevni ravni.

Na današnjem dogodku pravosodni ministri in strokovne pravniške organizacije razpravljajo o digitalizaciji nacionalnih pravosodnih sistemov in učinkih na ravni EU. Sledila bo razprava agencij in organov EU na področju pravosodja in notranjih zadevo o tem, kako digitalizacija učinkuje na njihove izvršilne funkcije v območju svobode, varnosti in pravice.

Več:

 

 

 

Več informacij

Datum objave
12. oktober 2021