Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice19. oktober 2021

Nagovor predsednice von der Leyen o primarnosti prava EU

Danes je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu sodelovala v razpravi o krizi spoštovanja vrednote pravne države in primarnosti prava EU.

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the plenary session of the European Parliament

V nagovoru se je dotaknila nedavne sodbe poljskega ustavnega sodišča in pri tem izrazila globoko zaskrbljenost, saj po njenih besedah omenjena odločitev postavlja pod vprašaj temelje EU in pomeni neposreden izziv enotnosti evropskega pravnega reda.

Predsednica je opozorila na resne posledice za poljske državljane, ki so manj zaščiteni in katerih pravice so brez neodvisnih sodišč ogrožene.

»Dolžnost moje Komisije je varovati pravice državljanov EU ne glede na to, kje v Uniji živijo. Vladavina prava je lepilo, ki našo Unijo drži skupaj. Je temelj naše enotnosti. Je ključnega pomena za zaščito vrednot, na katerih temelji naša Unija: demokracija, svoboda, enakost in spoštovanje človekovih pravic. K temu se je zavezalo vseh 27 držav članic, ko so se pridružile tej Uniji kot suverene države in svobodni ljudje. Ne moremo in ne bomo dovolili, da se naše vrednote postavijo na kocko. Evropska komisija bo ukrepala,« je zatrdila predsednica von der Leyen.

Izpostavila je, da ima Komisija tri možna orodja za ukrepanje, in sicer: postopek za ugotavljanje kršitev, mehanizem pogojevanja s pravno državo in druga finančna orodja ter člen 7 Pogodbe o EU.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
19. oktober 2021