Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice24. oktober 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Naložbe v čiste tehnologije

Evropska komisija je v danes sprejetem sporočilu predstavila, kaj je EU storila za spodbujanje in podpiranje razvoja in uporabe čistih tehnologij.

clean_hydrogen_web_0.jpg
© EU

Evropska komisija je v danes sprejetem sporočilu predstavila, kaj je EU storila za  spodbujanje in podpiranje razvoja in uporabe čistih tehnologij, in sicer s krepitvijo enotnega trga, zagotavljanjem enakih konkurenčnih pogojev in blaženjem vpliva zunanjih dogodkov.

Predstavljeni so tudi prvi rezultati ameriškega zakona o zmanjšanju inflacije (IRA), kot je zahteval Evropski svet. Iz sporočila izhaja, da imajo tudi drugi akterji, zlasti Kitajska, vzpostavljene aktivne programe javne podpore, ki bodo verjetno vplivali na naložbeno okolje za čiste tehnologije v EU.

Čiste tehnologije imajo ključno vlogo pri našem zelenem prehodu ter boju proti podnebnim spremembam in izgubi biotske raznovrstnosti. EU je pod splošnim okriljem evropskega zelenega dogovora in s pametno kombinacijo politik vzpostavila regulativni okvir in poslovno okolje, ki spodbujata rast ter spodbujata razvoj, proizvodnjo in uporabo čistih tehnologij.

Komisija bo še naprej pozorno spremljala svetovne in domače naložbene tokove ter politike javne podpore iz drugih držav. Hkrati konstruktivno sodeluje z ZDA, da bi ublažili morebitne učinke zakona IRA in zagotovili vzajemno krepitev naših politik, da bi pospešili zeleni prehod.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
24. oktober 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji