Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice6. februar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Naložbe v lastniški kapital evropskih globokotehnoloških podjetij

Sklad Evropskega sveta za inovacije (sklad EIC) je od zadnje objave novembra 2022 sprejel 42 novih sklepov o naložbah v globokotehnološka podjetja v višini 331 milijonov evrov. 13 podjetij je že podpisalo sporazume o naložbah.

EIC razpisi

Gre za pionirska zagonska podjetja, ki so pripravljena, da državljanom in državljankam ter podjetjem prinesejo prebojne inovacije: novo vrsto programske opreme za računalniški vid in robotske tehnologije za ortopedske kirurge; tehnologije za vizualno iskanje za podjetja in uporabo v industriji; samorekonstrukcijo dojk z lastnim tkivom bolnic; inovativno fotoniko; izboljšano proizvodnjo hrane z manjšimi emisijami ter prvi miniaturizirani univerzalni analizator plinov za vse obnovljive pline.

Gre za pomemben napredek, saj je sklad zdaj v celoti operativen. Od imenovanja zunanjega upravljavca, tj. od septembra 2022, je sklad sprejel 77 sklepov o naložbah v globokotehnološka podjetja v vrednosti več kot 521 milijonov evrov ter s tem podprl visoko tvegana zagonska podjetja, da bi ta lahko na trg dala svoje inovativne tehnologije in se širila na strateško pomembnih področjih za Evropo.

Sklad EIC, naložbena komponenta Pospeševalca EIC, je pomemben vir financiranja za zagonska in mala podjetja v Evropi. Naložbe v lastniški kapital, ki znašajo od 500 000 evrov do 15 milijonov evrov na podjetje (več v utemeljenih primerih), dopolnjujejo financiranje Pospeševalca EIC v obliki nepovratnih sredstev v višini do 2,5 milijona evrov. Do zdaj je v okviru programa Obzorje Evropa sporazume o nepovratnih sredstvih podpisalo 269 podjetij od 378 izbranih. Evropski svet za inovacije se drži cilja, ki ga je določil Odbor EIC, da se sporazumi o nepovratnih sredstvih z izbranimi podjetji podpišejo v 4 do 5 mesecih.

Več:

Več informacij

Datum objave
6. februar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji