Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice14. december 2023Predstavništvo v Sloveniji

Natečaj za nagradi za zeleno prestolnico Evrope in zeleni list za leto 2026

Evropska komisija je objavila natečaj za nagradi za zeleno prestolnico Evrope in zeleni list za leto 2026.

Evropska komisija je objavila natečaj za nagradi za zeleno prestolnico Evrope in zeleni list za leto 2026 (logotipa obeh pobud - stilizirano mesto na listu)

Evropska komisija je objavila natečaj za nagradi za zeleno prestolnico Evrope in zeleni list za leto 2026. Evropska mesta, ki so zavezana trajnosti, so vabljena, da se prijavijo do 30. aprila 2024.

Prijavljena mesta bodo ocenjena glede na sedem okoljskih kazalnikov: kakovost zraka; voda; biotska raznovrstnost, zelene površine in trajnostna raba zemljišč; ravnanje z odpadki in krožno gospodarstvo; hrup; blažitev podnebnih sprememb; in prilagajanje podnebnim spremembam.

Ker v mestih živita več kot dve tretjini evropskega prebivalstva, imajo mesta vodilno vlogo pri socialni, okoljski in gospodarski preobrazbi, ki je v evropskem zelenem dogovoru prednostna naloga. Komisija želi z nagradama spodbuditi mesta, da postanejo okolju prijaznejša in čistejša ter da izboljšajo kakovost življenja svojih prebivalcev.

Nagrado za zeleno prestolnico Evrope je do danes prejelo 16 mest, med njimi Ljubljana za leto 2022, nagrado za zeleni list, ki priznava trajnostna prizadevanja manjših mest, pa je prejelo 17 mest, med njimi Velenje za leto 2024

Več:

Več informacij

Datum objave
14. december 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji