Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice19. julij 2022Predstavništvo v Sloveniji

Nepovratna sredstva za projekte za pravični prehod

Komisija je danes objavila prvi razpis za nepovratna sredstva v okviru instrumenta za posojila v javnem sektorju.

City of Essen, Germany, European Green Capital 2017

Komisija je danes objavila prvi razpis za nepovratna sredstva v okviru instrumenta za posojila v javnem sektorju.

»Močno si prizadevamo podpreti regije in skupnosti, ki jih je prehod na podnebno nevtralno gospodarstvo najbolj prizadel. To so konkretni ukrepi za podporo naložbam, ki bodo olajšale ustvarjanje novih podjetij in delovnih mest v regijah za pravični prehod, in še naprej bomo sodelovali z lokalnimi in regionalnimi oblastmi, da bi kar najbolje izkoristili vse razpoložljive instrumente,« je pojasnila komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira.

Javni organi lahko zaprosijo za nepovratna sredstva za projekte, ki bodo koristili območjem za pravični prehod. Podporo v obliki nepovratnih sredstev dopolnjuje posojilo Evropske investicijske banke. V manj razvitih regijah lahko doseže do 25 % posojila EIB, kar znatno zmanjša finančno breme za upravičence in poveča privlačnost naložb.

Instrument je eden od treh stebrov mehanizma za pravični prehod, ki je del evropskega zelenega dogovora za dosego podnebne nevtralnosti EU do leta 2050. Na splošno naj bi instrument v naslednjih sedmih letih spodbudil med 18 in 20 milijard evrov javnih naložb.

Več:

Več informacij

Datum objave
19. julij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji