Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. marec 2023Predstavništvo v Sloveniji

Nov državljanski forum o učni mobilnosti

Komisija danes odpira nov državljanski forum, na katerem bodo državljani in državljanke iz 27 držav članic razpravljali o tem, kako naj bo učna mobilnost dostopna vsem v EU.

Nov državljanski forum o učni mobilnosti

Udeleženci državljanskega foruma o učni mobilnosti se bodo med marcem in aprilom 2023 srečali trikrat. Gre za novo generacijo državljanskih forumov, organiziranih kot nadaljevanje Konference o prihodnosti Evrope, da bi se spodbudila udeležba državljank in državljanov v postopku oblikovanja politik Komisije na nekaterih ključnih področjih.

Državljani in državljanke bodo prispevali k javni razpravi, tako da bodo predstavili svoja razmišljanja in dajali priporočila o učni mobilnosti, med drugim tudi o tem, da bi bilo treba možnosti dajati ljudem z manj priložnostmi in manj mobilnim skupinam ali da bi morala mobilnost ostati čim bolj okolju prijazna, ter o možnostih, ki bi jih v zvezi s tem lahko ponujala digitalizacija.

Učno mobilnost mnogim so že omogočil program Erasmus+ in njegovi predhodni programi, ki učencem in učiteljem že vrsto let ponujajo priložnosti za mobilnost v šolskem izobraževanju, poklicnem izobraževanju in usposabljanju, visokošolskem izobraževanju in izobraževanju odraslih. V ponudbi so tudi projekti za vajence, mlade, mladinske delavce in športne trenerje. Kljub temu in kljub velikemu zanimanju za učno mobilnost se državljani in državljanke v Evropi srečujejo z različnimi ovirami pri dostopu do priložnosti za učno mobilnost ali udeležbi pri teh dejavnostih. Opredelitev in odprava teh ovir sta bistvenega pomena za to, da bodo priložnosti za učno mobilnost dostopne vsem.

Poleg tega državljanskega foruma je Komisija začela tudi javno posvetovanje o tej zadevi. Svoje mnenje lahko podaste do 3. maja letos.

Več:

Več informacij

Datum objave
3. marec 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji