Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. maj 2021Predviden čas branja: 1 min

Nov pristop za trajnostno modro gospodarstvo v EU

sea.jpg
© EU
Evropska komisija je danes predlagala nov pristop k trajnostnemu modremu gospodarstvu v EU za industrijske panoge in sektorje, povezane z oceani, morji in obalami. Trajnostno modro gospodarstvo je bistveno za doseganje ciljev evropskega zelenega dogovora ter za boljšo obnovo in zagotavljanje zelenega in vključujočega okrevanja po pandemiji.

»Zdravi oceani so predpogoj za uspešno modro gospodarstvo. Onesnaževanje, prelov in uničevanje habitatov skupaj s posledicami podnebne krize ogrožajo bogato morsko biotsko raznovrstnost, od katere je odvisno modro gospodarstvo. Spremeniti moramo svoj pristop in razviti trajnostno modro gospodarstvo, v katerem so varstvo okolja in gospodarske dejavnosti tesno povezani,« je pojasnil izvršni podpredsednik Komisije Frans Timmermans, pristojen za evropski zeleni dogovor.

Vsi sektorji modrega gospodarstva, vključno z ribištvom, akvakulturo, obalnim turizmom, pomorskim prometom, pristaniškimi dejavnostmi in ladjedelništvom, bodo morali zmanjšati svoj vpliv na okolje in podnebje. Za reševanje podnebne krize in krize zaradi izgube biotske raznovrstnosti potrebujemo zdrava morja, pri čemer je treba njihove obnovljive vire uporabljati trajnostno, da bi lahko razvili alternativne rešitve za fosilna goriva in tradicionalno proizvodnjo hrane.

Več:

Več informacij

Datum objave
17. maj 2021