Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice24. avgust 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Nova evropska državljanska pobuda

Evropska komisija se je danes odločila, da bo sprejela prijavo evropske državljanske pobude z naslovom Za okolje brez tobaka in prvo evropsko generacijo brez tobaka do leta 2030.

Tobacco and cigarettes

Organizatorji pobude Komisijo pozivajo, naj predlaga zakonodajo, s katero bi nove generacije rešili pred odvisnostjo od tobaka, ukrepali proti s tem povezanim okoljskim tveganjem in proti kajenju.

Natančneje, prizadevajo si za prenehanje prodaje tobačnih in nikotinskih izdelkov državljanom, rojenim od leta 2010 dalje. Prav tako pozivajo k posebnim ukrepom za vzpostavitev morskih plaž, rečnih bregov in nacionalnih parkov brez tobaka in ogorkov ter za razširitev okolja na prostem brez vejpanja. Namen pobude je tudi doseči odpravo oglaševanja tobaka in njegove prisotnosti v avdiovizualnih produkcijah in družbenih medijih. 

Komisija na tej stopnji postopka še ni preučila vsebine pobude, temveč zgolj njeno pravno dopustnost. Pobudniki imajo sedaj na voljo šest mesecev, da začnejo z enoletnim zbiranjem podpore. Če bo pobuda v tem času prejela milijon izjav o podpori iz vsaj sedmih držav članic, bo Komisija tako pobudo analizirala in se nanjo odzvala. Komisija se lahko odloči, da bo zahtevo, izraženo v državljanski pobudi, upoštevala ali ne, v obeh primerih pa mora svojo odločitev obrazložiti. 

Evropska državljanska pobuda je eden od glavnih instrumentov, ki državljanom Unije omogoča, da na preprost in dostopen način sodelujejo v demokratični in politični razpravi o Uniji ter da vprašanja, ki so zanje pomembna, uvrstijo na dnevni red Unije. Komisija je od uvedbe tega instrumenta prejela 118 zahtevkov za začetek evropske državljanske pobude, od katerih jih je bilo 91 dopustnih in so zato izpolnjevali pogoje za prijavo. 

Več:

Več informacij

Datum objave
24. avgust 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji