Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. januar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Nova evropska državljanska pobuda

Evropska komisija se je odločila prijaviti novo evropsko državljansko pobudo Člen 4: Ustavimo mučenje in nečloveško ravnanje na evropskih mejah.

Evropska državljanska pobuda (Foto: črtna risba-silhuete ljudi z barvnimi govornimi oblački)

Pobuda poziva k vzpostavitvi okvira, ki bo zagotavljal skladnost s prepovedjo nasilja ter nečloveškega in ponižujočega ravnanja iz člena 4 Listine o temeljnih pravicah v zvezi s politikami EU glede nadzora meja, azila in priseljevanja.

Komisija na tej stopnji postopka še ni preučila vsebine pobude, temveč zgolj njeno pravno dopustnost. Pobudniki imajo sedaj na voljo šest mesecev, da začnejo z enoletnim zbiranjem podpore. Če bo pobuda v tem času prejela milijon izjav o podpori iz vsaj sedmih držav članic, bo Komisija tako pobudo analizirala in se nanjo odzvala. Komisija se lahko odloči, da bo zahtevo, izraženo v državljanski pobudi, upoštevala ali ne, v obeh primerih pa mora svojo odločitev obrazložiti.

Evropska državljanska pobuda je eden od glavnih instrumentov, ki državljanom Unije omogoča, da na preprost in dostopen način sodelujejo v demokratični in politični razpravi o Uniji ter da vprašanja, ki so zanje pomembna, uvrstijo na dnevni red Unije. Komisija je od uvedbe tega instrumenta prejela 120 zahtevkov za začetek evropske državljanske pobude, od katerih jih je bilo 91 dopustnih in so zato izpolnjevali pogoje za prijavo.

Več:

Več informacij

Datum objave
12. januar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji