Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice30. november 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Nova evropska pravila o embalaži

Evropska komisija je danes predlagala nova pravila o embalaži na ravni EU. Cilj je omejiti obseg tega nenehno naraščajočega vira odpadkov in nezadovoljstva potrošnikov. 

Nova pravila o embalaži na ravni EU

Komisija danes predlaga nova pravila o embalaži na ravni EU, da bi obravnavala ta nenehno naraščajoči vir odpadkov in nezadovoljstva potrošnikov. Vsak Evropejec v povprečju ustvari skoraj 180 kg odpadne embalaže na leto. Proizvajalci embalaže so med glavnimi uporabniki neobdelanih materialov, saj je 40 % plastike in 50 % papirja, ki se uporabljata v EU, namenjenih za embalažo. Brez ukrepov bi v EU do leta 2030 lahko prišlo do nadaljnjega 19-odstotnega povečanja odpadne embalaže, pri odpadni plastični embalaži pa celo do 46-odstotnega povečanja.

Namen novih pravil je ustaviti ta trend. Potrošnikom bodo zagotovila možnosti embalaže za večkratno uporabo, odpravila nepotrebno embalažo, omejila prekomerno uporabo embalaže in zagotovila jasne oznake za pravilno recikliranje. Za industrijo bodo ustvarila nove poslovne priložnosti, zlasti za manjša podjetja, zmanjšala potrebo po neobdelanih materialih, povečala zmogljivost Evrope za recikliranje ter zmanjšala odvisnost Evrope od primarnih virov in zunanjih dobaviteljev. Sektor embalaže bodo usmerila na pravo pot do podnebne nevtralnosti do leta 2050.

Komisija potrošnikom in industriji prinaša tudi jasnost glede plastike na biološki osnovi, plastike, primerne za kompostiranje, in biološko razgradljive plastike, in sicer določa, za katere vrste uporabe je taka plastika resnično koristna za okolje in kako bi jo bilo treba zasnovati, odstraniti in reciklirati.

Predlogi so ključni gradniki akcijskega načrta za krožno gospodarstvo v okviru evropskega zelenega dogovora in njegovega cilja, da trajnostni izdelki postanejo pravilo. So tudi odgovor na posebne zahteve Evropejcev in Evropejk, izražene na Konferenci o prihodnosti Evrope. 

Več:

 

Več informacij

Datum objave
30. november 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji