Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice14. junij 2021

Nova partnerstva z industrijo za spodbujanje naložb

Danes je Komisija, skupaj z industrijo, vzpostavila 11 novih evropskih partnerstev za spodbujanje naložb v raziskave in inovacije.

Nova partnerstva z industrijo za spodbujanje naložb

Partnerstva so v skladu s cilji evropskega zelenega dogovora namenjena tudi premagovanju velikih podnebnih in trajnostnih izzivov ter doseganju digitalnih ambicij v okviru evropskega digitalnega desetletja

Partnerstva bodo prejela 8 milijard evrov iz novega programa za raziskave in inovacije Obzorje Evropa (2021-2027), medtem ko bo skupni znesek, skupaj z zavezami držav članic in zasebnih partnerjev, dosegel približno 22 milijard evrov. Ta kritična masa financiranja bo partnerstvom omogočila, da zasledujejo inovativne rešitve v velikem obsegu, kot je reševanje problema emisij iz energetsko intenzivnih panog in sektorjev, ki jih težko razogljičiti ter za razvoj in uvedbo zelo zmogljivih baterij, trajnostnih goriv, podatkovnih tehnologij, robotike in umetne inteligence.

Skupna prizadevanja bodo ustvarila dolgoročne pozitivne učinke, rast in delovna mesta ter okrepila evropsko konkurenčnost in tehnološko suverenost. Za vzpostavitev partnerstev je Evropska komisija sprejela memorandume o soglasju, katerih podpis bo potekal ob robu evropskih dnevov raziskav in inovacij.

Več:

Več informacij

Datum objave
14. junij 2021