Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice30. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Nova pravila EU o varnosti proizvodov in potrošniških kreditih

Evropska komisija je danes predlagala revizijo dveh sklopov pravil EU za okrepitev pravic potrošnikov v svetu, ki sta ga preoblikovali digitalizacija in pandemija COVID-19.

Varstvo potrošnikov: Komisija revidira pravila EU o varnosti proizvodov in potrošniških kreditih

Komisija bo okrepila svojo varnostno mrežo za potrošnike EU, na primer z zagotavljanjem, da se nevarni proizvodi odpokličejo s trga in da so kreditne ponudbe na digitalnih napravah potrošnikom predstavljene na jasen način in lahko berljivo. S predlogom, namenjenim zaščiti potrošnikov, se posodabljajo obstoječa direktiva o splošni varnosti proizvodov in pravila EU o potrošniških kreditih.

Podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová je dejala: »Potrošniki se soočajo s številnimi izzivi, zlasti v digitalnem svetu, ki je revolucionarno spremenil nakupovanje, storitve in finančne trge. Zato bomo varstvo potrošnikov okrepili na dveh področjih: potrošnikom bomo olajšali izogibanje tveganjem, povezanim s krediti, in uvedli še strožja pravila za varnost proizvodov. Akterjem na trgu bomo naložili več odgovornosti in slabim akterjem otežili skrivanje za zapletenim pravnim žargonom.« Komisar za pravosodje Didier Reynders je dodal, da se je digitalizacija zaradi pandemije pospešila in povzročila izjemen porast spletnega nakupovanja, kar je korenito spremenilo finančni sektor, zato je potrebno zaščititi potrošnike, še posebej tiste najbolj ranljive.

Spletna prodaja se v zadnjih 20 letih stalno povečuje. Leta 2020 je 71 % potrošnikov kupovalo prek spleta, pogosto nove tehnološke proizvode. Od brezžičnih slušalk in čistilnikov zraka do igralnih konzol – trg za tehnološke pripomočke je ogromen. Z uredbo o splošni varnosti proizvodov bodo obravnavana tveganja, povezana s temi novimi tehnološkimi izdelki (na primer kibernetska tveganja) in spletnim nakupovanjem, saj bodo uvedena pravila o varnosti proizvodov za spletne tržnice.

Več:

Več informacij

Datum objave
30. junij 2021