Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. april 2023Predstavništvo v Sloveniji

Nova pravila EU za zmanjšanje porabe energije električnih aparatov

Komisija je danes sprejela nova pravila EU za zmanjšanje porabe energije električnih aparatov – kot so pralni stroji, televizijski sprejemniki in igralne konzole –, kadar so v stanju pripravljenosti.

Nova pravila EU za zmanjšanje porabe energije električnih aparatov

Revidirana pravila prvič po letu 2013 uvajajo številne spremembe uredbe o okoljsko primerni zasnovi za porabo energije pri električni in elektronski gospodinjski ter pisarniški opremi v stanju pripravljenosti in izključenosti. Spremembe upoštevajo tehnološki in tržni razvoj v zadnjih letih ter razširjajo področje uporabe pravil, na primer na izdelke z nizkonapetostno zunanjo oskrbo z električno energijo, kot so majhna omrežna oprema (usmerjevalniki Wi-Fi in modemi) ali brezžični zvočniki.

Z zmanjšanjem porabe električne energije izdelkov v stanju nizke porabe naj bi se do leta 2030 ustvarili letni prihranki energije v višini 4 TWh, kar pomeni letni prihranek CO2 v višini 1,36 milijona ton ekvivalenta CO2. Skupni prihranki za potrošnike pa se ocenjujejo na 530 milijonov evrov letno do leta 2030.

Zaradi revidiranih pravil bodo potrošnikom lažje dostopne informacije o porabi energije v stanju pripravljenosti, stanju izključenosti in omrežnem stanju pripravljenosti ter o času, ki je potreben, da izdelek samodejno doseže eno teh stanj.

Do začetka veljavnosti novih pravil bodo imeli proizvajalci na voljo dveletno prehodno obdobje.

Več:

Več informacij

Datum objave
17. april 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji