Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. november 2021Predstavništvo v Sloveniji

Nova pravila o političnem oglaševanju, volilni pravici in financiranju strank

Evropska komisija je danes kot del ukrepov za zaščito integritete volitev in odprte demokratične razprave predstavila predlog o preglednosti in ciljanem političnem oglaševanju.

Komisija predlagala novo zakonodajo o političnem oglaševanju, volilni pravici in financiranju strank

V skladu s predlaganimi pravili bi bilo treba vsak politični oglas jasno označiti kot tak in vključiti informacije, med drugim, o tem, kdo je zanj plačal in koliko.

Podpredsednica za vrednote in preglednost Vera Jourová je dejala: »Volitve ne smejo biti tekmovanje skrivnostnih in nepreglednih metod. Ljudje morajo vedeti, zakaj vidijo oglas, kdo je zanj plačal in koliko ter katera merila so bila uporabljena za mikrociljanje. Nove tehnologije bi morale biti orodja za emancipacijo in ne za manipulacijo. Ta ambiciozen predlog bo prinesel doslej najvišjo raven preglednosti v političnih kampanjah in omejil nepregledne tehnike ciljanja.«

Tehnike političnega ciljanja in ojačevanja bi bilo treba javno pojasniti podrobneje kot kadar koli doslej in jih prepovedati, če uporabljajo občutljive osebne podatke brez izrecne privolitve posameznika.

»Poštene in pregledne volitve so sestavni del živahne in delujoče družbe, zato moramo podpreti vključujočo in enakopravno udeležbo na volitvah v Evropski parlament leta 2024 in na lokalnih volitvah po vsej EU,« je dodal komisar za pravosodje Didier Reynders.

Da bi volitve v Evropski parlament leta 2024 potekale v skladu z najvišjimi demokratičnimi standardi, naj bi začela nova pravila veljati do pomladi 2023.

Več:

Več informacij

Datum objave
25. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji