Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. september 2022Predstavništvo v Sloveniji

Nova pravila o varnosti reciklirane plastike

Komisija je danes sprejela nova pravila o varnosti recikliranih plastičnih materialov in izdelkov,namenjenih za stik z živili

Plastic packaging in supermarkets

Jasna pravila bodo pomagala zagotoviti, da se reciklirana plastika lahko varno uporablja v embalaži živil v EU, ter prispevala k povečanju splošne trajnosti prehranskega sistema in doseganju ciljev akcijskega načrta za krožno gospodarstvo.

»EU potrebuje nova pravila za proizvodnjo varne reciklirane plastike, ki ji lahko zaupajo živilska podjetja in potrošniki. Ker se približno 50 % vse plastične embalaže v EU uporablja za živila, moramo zagotoviti, da bo ta sektor varno in učinkovito prešel na bolj trajnostno proizvodnjo hrane – za dosego tega je ključna uporaba več reciklirane plastike. Varovanje okolja in zdravja naših državljanov sta dve plati iste medalje, naša nova pravila pa bodo izpolnila te cilje,« je pojasnila evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Nova pravila omogoča odobritev postopkov recikliranja za proizvodnjo varnih recikliranih plastičnih materialov za uporabo v embalaži živil. Prav tako bodo industriji recikliranja pomagala vzpostaviti primerne načine za recikliranje plastike, ki je trenutno ni mogoče reciklirati v embalažo za živila. Med drugim bodo tako omogočila izdajo dovoljenj za več kot 200 mehanskih postopkov recikliranja PET (polietilen tereftalat), kar bo industriji pomagalo doseči zavezujoč cilj za leto 2025, in sicer 25 % reciklirane plastike v plastenkah PET. Za večjo preglednost bodo vzpostavila tudi javni register postopkov recikliranja, izvajalcev recikliranja in obratov za recikliranje.

Več:

Več informacij

Datum objave
15. september 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji