Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. januar 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Nova pravila za boj proti goljufijam pri čezmejnih plačilih v EU

Od 1. januarja letos veljajo nova pravila za boj proti goljufijam pri čezmejnih plačilihv EU.

Od 1. januarja veljajo nova pravila za boj proti goljufijam pri čezmejnih plačilih v EU (oče in sin si na računalniškem ekranu ogledujeta neko spletno trgovino)

Nova pravila o preglednosti bodo davčnim upravam držav članic EU zagotovila informacije o plačilih, ki jim bodo omogočile lažje odkrivanje goljufij na področju davka na dodano vrednost (DDV). Poseben poudarek bo na e-trgovanju, ki je še zlasti izpostavljeno tveganju neizpolnjevanja obveznosti in goljufij na področju DDV, kar krni davčne prihodke, iz katerih se plačujejo ključne javne storitve.

Nekateri spletni prodajalci, ki niso fizično prisotni v državi članici EU, prodajajo blago in storitve potrošnikom v EU, ne da bi se kjer koli v EU registrirali za DDV, ali pa ne prijavijo celotne vrednosti svoje spletne prodaje. Države članice zato potrebujejo močnejša orodja za odkrivanje in preprečevanje tega nezakonitega ravnanja.

»Ta nova pravila bodo imela ključno vlogo v boju proti goljufijam na področju DDV, zaradi katerih vlade EU vsako leto izgubijo milijarde prihodkov. Strokovnjaki za boj proti goljufijam v državah članicah bodo lahko z informacijami, ki jih zberejo ponudniki plačilnih storitev, kot so banke in podjetja, ki izdajajo kreditne kartice, lažje in natančneje opredeljevali in preprečevali goljufivo ravnanje v sektorju e-trgovanja,« je pojasnil evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Več:

Več informacij

Datum objave
3. januar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji