Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. december 2023Predstavništvo v Sloveniji

Nova pravila za večjo dobrobit živali

Kot je bilo napovedano v strategiji „od vil do vilic“, agendi evropskega zelenega dogovora za trajnostno kmetijstvo in proizvodnjo hrane, Komisija danes predlaga največjo reformo pravil EU o dobrobiti živali med prevozom v zadnjih 20 letih.

The Erasmus+ Programme at Östersund, Jamtli Foundation

Komisija prvič doslej predlaga tudi nova pravila EU o dobrobiti in sledljivosti psov in mačk, ki se vzrejajo, se zanje skrbi in se tržijo kot hišne živali za gospodarske namene.

Sveženj vključuje prenovo sedanjih pravil EU o dobrobiti živali med prevozom, s čimer bomo poskrbeli za večjo dobrobit 1,6 milijarde živali, ki se vsako leto prevažajo v EU in iz nje. Nova pravila odražajo najnovejše znanstvene dokaze in spoznanja ter tehnološki razvoj.

Z novimi pravili o dobrobiti in sledljivosti psov in mačk bodo prvič določeni enotni standardi EU za vzrejo in nastanitev psov in mačk ter ravnanje z njimi v vzrejnih obratih, trgovinah s hišnimi živalmi in zavetiščih. Sledljivost psov in mačk se bo povečala tudi z obvezno identifikacijo in registracijo v nacionalnih podatkovnih zbirkah, da bi tako učinkoviteje preprečevali nezakonito trgovino in omogočili boljši nadzor nad ravnjo dobrobiti živali v obratih.

Poleg tega Komisija predlaga nadaljnje ukrepe, s katerimi bo obravnavala evropsko državljansko pobudo „Za Evropo brez krzna“, ki poziva k prepovedi reje živali za krzno v EU in prepovedi prodaje izdelkov, ki vsebujejo tako krzno, na enotnem trgu. Komisija podpira pobudo in priznava, da evropske državljane in državljanke še vedno zelo skrbi dobrobit živali.

Več:

Več informacij

Datum objave
7. december 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji