Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. april 2021Predviden čas branja: 1 min

Nova strategija za boj proti trgovini z ljudmi

fighting_trafficking_in_human_beings.jpg
© EU
Evropska komisija je predstavila novo strategijo za boj proti trgovini z ljudmi za obdobje 2021–2025, ki se osredotoča na preprečevanje kriminala, privedbo trgovcev z ljudmi pred sodišče ter zaščito in opolnomočanje žrtev. V letih 2017 in 2018 je bilo v Evropski uniji več kot 14 000 registriranih žrtev.

Ocenjuje se, da trgovci z ljudmi po vsem svetu v zgolj enem letu ustvarijo dobičke v višini 29,4 milijarde evrov. Ker se pričakuje, da se bo povpraševanje po izkoriščanju nadaljevalo, ker trgovci z ljudmi vse pogosteje delujejo prek spleta in ker bodo pandemične razmere izkoriščanje verjetno še olajšale, današnja strategija določa ukrepe, ki bodo EU in njenim državam članicam omogočili, da dodatno okrepijo svoj odziv.

Podpredsednik za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Shinas je povedal: „Boj proti trgovini z ljudmi je del naših prizadevanj za Evropo, ki varuje. Trgovci z ljudmi izkoriščajo ranljivosti ljudi. Z današnjo strategijo smo sprejeli tridelni pristop, ki obsega zakonodajo, podporo politiki ter operativno podporo in financiranje, da bi zmanjšali povpraševanje po trgovini z ljudmi, prekinili kriminalne dejavnosti in opolnomočili žrtve teh grozljivih kaznivih dejanj.“

Podlaga za strategijo je že vzpostavljen celovit pravni okvir in okvir politike EU za boj proti trgovini z ljudmi, ki temelji na direktivi o boju proti trgovini z ljudmi. Komisija bo še naprej podpirala države članice pri izvajanju direktive in bo po potrebi predlagala spremembe, s katerimi bo zagotovila, da bo direktiva ustrezala svojemu namenu. Koordinator EU za boj proti trgovini z ljudmi bo še naprej imel ključno vlogo pri izvajanju te strategije.

Več informacij:

Sporočilo o strategiji za boj proti trgovini z ljudmi za obdobje 2021–2025 

MEMO: Strategija EU za boj proti organiziranemu kriminalu in strategija EU za boj proti trgovini z ljudmi

Informativni pregled: Boj proti trgovini z ljudmi:

Sporočilo za medije: Boj proti organiziranemu kriminalu: nova petletna strategija za okrepitev sodelovanja po vsej EU in boljšo uporabo digitalnih orodij v preiskavah

Tretje poročilo o napredku v boju proti trgovini z ljudmi 

Spletišče EU o boju proti trgovini z ljudmi 

Več informacij

Datum objave
15. april 2021