Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice31. avgust 2021

Nove energijske nalepke EU

Z jutrišnjim dnem morajo biti žarnice in sijalke v trgovinah in na spletnih prodajnih mestih opremljene z novimi energijskimi nalepkami EU. Najpomembnejša novost je ponovna uvedba energijske lestvice A-G

EU energy labels (home appliance store)

«Naša svetila so v zadnjih letih postala tako energijsko učinkovita, da je več kot polovica LED svetil umeščenih v energijski razred A ++. S posodobljenimi energijskimi nalepkami bodo potrošniki lažje ugotovili, kateri izdelki so v določenem razredu najboljši, s čimer bodo prihranili denar in porabili manj energije. Uporaba energijsko bolj učinkovitih svetil bo še naprej zmanjševala emisije toplogrednih plinov in pomagala EU, da do leta 2050 postane podnebno nevtralna,» je dejala evropska komisarka za energijo Kadri Simson.

Nova lestvica je strožja in zasnovana tako, da bo lahko oceni A ali B sprva doseglo le malo izdelkov, kar omogoča vključitev učinkovitejših izdelkov v prihodnosti. Energijsko najučinkovitejši izdelki, ki so trenutno na trgu, bodo zdaj običajno nosili oznaki C ali D.

Na nalepke bodo vključeni številni novi elementi, vključno s povezavo QR na podatkovno zbirko za celotno EU, ki bo potrošnikom omogočila, da najdejo več podrobnosti o izdelku.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
31. avgust 2021