Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. november 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Nove pobude za privabljanje talentov iz držav zunaj EU ter spodbudila mobilnost znotraj EU

Evropska komisija je danes predstavila vrsto novih pobud, da bi EU postala privlačnejša za talente iz držav zunaj EU ter spodbudila mobilnost znotraj EU.

Nove pobude za privabljanje talentov iz držav zunaj EU ter spodbudila mobilnost znotraj EU

V številnih sektorjih po vsej EU ter na različnih ravneh namreč še vedno primanjkuje strokovno usposobljene delovne sile.

EU se mora s pomanjkanjem delovne sile naprej spoprijeti doma, in sicer z vztrajnimi prizadevanji za izpopolnjevanje in preusposabljanje ter uresničenje še neizkoriščenega potenciala domače delovne sile.

Za dodatno spoprijemanje s pomanjkanjem delovne sile pa bo EU morala pritegniti tudi spretnosti in talente z vsega sveta. Da bi bil ta pristop uspešen, mora EU privabiti talente v sektorjih, kjer so najbolj potrebni, in jih tam tudi zadržati. Razvoj delovnih migracij s tretjimi partnerji je lahko vzajemno koristen, saj zagotavlja strokovno znanje in finančno podporo gospodarstvu države izvora delavcev.

Današnji ukrepi tako med drugim vključujejo vzpostavitev novega nabora talentov EU, ki bo delodajalce v Evropski uniji povezal z iskalci zaposlitve v tretjih državah, zlasti za potrebe  deficitarnih poklicev po vsej EU. Ta ukrep temelji na pozivu predsednice Komisije Ursule von der Leyen k okrepitvi zakonitih migracij in varnih poti v EU. Gre za inovativni ukrep v obliki prve tovrstne platforme EU, ki odpira pot lažjemu in hitrejšemu mednarodnemu zaposlovanju, saj bodo imeli delodajalci dostop do širšega nabora spretnosti in talentov. Sodelovanje v naboru talentov EU bo prostovoljno za države članice, ki bodo podpirale upravljanje platforme. V okviru tega ukrepa bodo med drugim zagotovljene informacije o postopkih zaposlovanja ter življenjskih in delovnih pogojih v EU, vključeni pa bodo tudi jasni zaščitni ukrepi za zagotovitev poštenih zaposlitvenih in delovnih pogojev.

Več:

Več informacij

Datum objave
15. november 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji