Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. avgust 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Nove strateške naložbe za zeleni in digitalni prehod

Evropska unije nadaljuje s podporo strateškim naložbam na področju zelenega in digitalnega prehoda.

Berlaymont building illuminated in green for the European Green Deal

Evropska unije nadaljuje s podporo strateškim naložbam na področju zelenega in digitalnega prehoda.

Evropska investicijska banka (EIB) je tako nizozemskemu podjetju Collé Rental & Sales odobrila posojilo v višini 50 milijonov evrov, namenjeno nadaljnji elektrifikaciji in digitalizaciji specializiranih strojev za gradbeni sektor in industrijo, ki jih to podjetje oddaja v najem. Prednosti elektrifikacije so med drugim nižje emisije, zmanjšanje hrupa in onesnaževanja (zaradi manjše uporabe nafte in maziv).

»To posojilo EIB podjetju Collé s sedežem na Nizozemskem je odličen primer vloge, ki jo lahko ima gradbeni sektor pri podpiranju zelenega in digitalnega prehoda,« je poudaril evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Ob tem je dodal, da podpora ne bo koristila le temu podjetju, ampak tudi gradbenim podjetjem, ki lahko najemajo in ponovno uporabljajo stroje, s čimer se podpira krožna uporaba opreme v sektorju.

Za naložbe EIB bo jamčil Evropski sklad za strateške naložbe (EFSI), ki je glavni steber naložbenega načrta za Evropo. Doslej so projekti in sporazumi, odobreni za financiranje v okviru EFSI, spodbudili naložbe v skupni vrednosti 524,3 milijarde evrov, kar je koristilo več kot 1,4 milijona malim in srednjim podjetjem. Naslednik naložbenega načrta za Evropo je program InvestEU.

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
10. avgust 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji