Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice19. julij 2021Predviden čas branja: 1 min

Industrijski zavezništvi za procesorje in računalništvo v oblaku

mikroprocesor

Novi zavezništvi bosta pospešili razvoj nove generacije mikročipov, najsodobnejših industrijskih tehnologij računalništva v oblaku ter EU zagotovili zmogljivosti, ki so potrebne, da okrepi svojo kritično digitalno infrastrukturo, proizvode in storitve.

»Najsodobnejše tehnologije in računalništvo v oblaku predstavljajo izjemen gospodarski potencial za državljane, podjetja, javne uprave, in sicer v smislu zagotavljanja večje konkurenčnosti in zadovoljevanja specifičnih potreb industrije. Mikročipi so srce vseh naprav, ki jih danes uporabljamo. Od naših mobilnih telefonov pa vse do potnih listov, prinašajo ti majhni sestavni deli številne priložnosti za tehnološki napredek. Podpora inovacijam v teh kritičnih sektorjih je ključna, prav tako lahko Evropi in partnerjem z enakimi cilji pomaga pri napredku,« je izpostavila Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo.

Komisar za notranji trg Thierry Breton je dodal, da bo zavezništvo za industrijske podatke, najsodobnejše tehnologije in računalništvo v oblaku razvijalo energetsko učinkovite in močno zaščitene evropske industrijske oblake, do katerih ne bodo imele dostop ali nadzor oblasti tretjih držav. Zavezništvo za procesorje in polprevodniške tehnologije bo uravnotežilo globalne dobavne verige polprevodnikov na način, da bomo imeli v Evropi zmogljivosti za razvoj in proizvodnjo najnaprednejših čipov, tudi do 2 nm in manj.

Več:

Več informacij

Datum objave
19. julij 2021