Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. oktober 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

»Novinarska partnerstva« za podporo neodvisnim medijem

Evropska komisija je objavila nov razpis za zbiranje predlogov v okviru programa Ustvarjalna Evropa. S tem razpisom z naslovom »Novinarska partnerstva« bo za podporo neodvisnim medijem dodeljenih skupno 11 milijonov evrov za dva ločena ukrepa.

Razpis za video reportaže medijev o evropskih zadevah (Foto: dva novinarja, ki snemata novinarsko konferenco. En ima v rokah prenosno tablico, drugi pa televizijsko kamero)

Prvi ukrep v vrednosti 6 milijonov evrov bo podpiral čezmejno sodelovanje med tiskovnimi medijskimi organizacijami, ki želijo skupaj razviti inovativne poslovne modele in/ali skupaj izvajati novinarske projekte. 

Drugi ukrep v vrednosti 5 milijonov evrov je namenjen podpori novičarskih medijev, ki so še posebej pomembni za demokratično razpravo in udeležbo državljanov. Njegov cilj bo vzpostaviti programe financiranja (npr. sklade), s katerimi se bodo nepovratna sredstva razdeljevala lokalnim ali regionalnim medijem, preiskovalnemu novinarstvu in medijem, specializiranim za obveščanje v javnem interesu.

Rok za oddajo prijav je 14. februar 2024, projekti pa naj bi se začeli izvajati proti koncu leta 2024. Prijavitelji lahko zaprosijo za posamezen ukrep ali za oba. Izbrani mediji bodo ohranili polno uredniško svobodo

Informativni sestanek bo potekal 6. decembra letos. 

Več:

Več informacij

Datum objave
25. oktober 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji