Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. november 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Nujna pomoč Ukrajini

Komisija prek mehanizma EU na področju civilne zaščite ta mesec v podporo Ukrajini usklajuje novo dostavo pomoči v višini več kot 1800 ton nujne pomoči, tudi na področju energije v obliki dodatne energetske opreme.

Press briefing by Janez Lenarčič, European Commissioner, on EU's assistance to Ukraine at ERCC

Skupna materialna pomoč, doslej namenjena Ukrajini, znaša 74.000 ton v vrednosti več kot 450 milijonov evrov in dopolnjuje 523 milijonov evrov finančne humanitarne pomoči, ki je že bila zagotovljena po začetku ruske invazije.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je dejal: »Uničevanje ukrajinske energetske infrastrukture dosega kritično točko. Tik pred zimo so ljudje odrezani od električne energije in ogrevanja. Ključna prednostna naloga današnjih humanitarnih operacij je povečati pomoč za zimske razmere. EU nenehno pomaga ohranjati oskrbo z električno energijo v Ukrajini. Ukrajini dobavljamo električno energijo in ključno energetsko opremo. Iskreno se zahvaljujem vsem državam, ki še naprej pomagajo Ukrajini, in upam, da se bo v to še bolj vključil tudi zasebni sektor. To je najboljši dokaz solidarnosti EU v praksi.« 

Poleg tega Center EU za usklajevanje nujnega odziva usklajuje evakuacije ranjenih in bolnih Ukrajincev v bolnišnice po vsej Evropi.

Davišnjo konferenco komisarja Lenarčiča, kjer je postregel še z več informaciji glede Ukrajine, si lahko ogledate tukaj.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
17. november 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji