Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. julij 2021Predviden čas branja: 1 min

Obdavčitev: zgodovinski svetovni dogovor o zagotavljanju pravičnejše obdavčitve mednarodnih podjetij

Evropska komisija pozdravlja zgodovinski globalni dogovor, ki so ga dosegli finančni ministri in guvernerji centralnih bank G20. Dogovor bo prinesel več stabilnosti in pravičnosti v mednarodnem okvirju za davek od dohodkov pravnih oseb.

Visit of Laura Castelli, Italian Deputy Minister for the Economy and Finance, to the European Commission

Predvidena je celovita reforma mednarodnega sistema obdavčitve dohodkov od pravnih oseb, ki bo vključevala prerazporeditev pravic do obdavčitve, kar bo pomenilo, da bodo morala največja svetovna podjetja plačati davek povsod, kjer poslujejo. Obenem bo vsaj 15-odstotna najnižja efektivna davčna stopnja na svetovni ravni pomagala omejiti agresivno davčno načrtovanje in ustaviti tekmovanje v zniževanju davka od dohodkov pravnih oseb.

»Skupina G20 je potrdila svetovni dogovor brez primere o reformi davka od dohodkov pravnih oseb, ki ga je prejšnji teden doseglo in ga zdaj podpira 132 jurisdikcij. To je bil pogumen korak, ki se je še pred nekaj meseci mnogim zdel nemogoč. Dogovor je zmaga za davčno in socialno pravičnost ter večstranski sistem. Vendar naše delo še ni zaključeno, saj moramo dogovor dokončno oblikovati do oktobra. Verjamem, da bomo v tem času lahko dosegli tudi soglasje med vsemi državami članicami Evropske unije o tem pomembnem vprašanju,» je dejal evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Več:

Več informacij

Datum objave
10. julij 2021