Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. februar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 2 min

Obisk komisarja Schmita v Sloveniji osredotočen na zaposljivost mladih in družbene inovacije

Nicolas Schmit, evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice, se je 23. in 24. februarja mudil na delovnem obisku v Sloveniji.

Visit of Nicolas Schmit, European Commissioner, to Slovenia

Poleg srečanj s predsednico države, predsednikom vlade, ministri, poslanci državnega zbora in socialnimi partnerji je komisar obiskal tudi dva projekta, podprta s sredstvi Evropske unije. Prvi pomaga mladim iz socialno in ekonomsko šibkih okolij odkriti svoj potencial, drugi pa nudi digitalne storitve, ki družbeno inovativnim projektom omogočajo preboj na trg.

Razvoj potenciala mladih iz socialno in ekonomsko šibkih okolij

Ciril Globočnik, župan občine Radovljica, in komisar Schmit sta se sestala s predstavniki Ljudske univerze Radovljica, kjer gostuje socialni program za izboljšanje zaposljivosti mladih. PUM‑O  (projektno učenje mlajših odraslih) pomaga mladim, ki niso zaposleni in se ne šolajo, pri iskanju primerne zaposlitve ali nadaljevanju šolanja, s tem pa preprečuje njihovo socialno izključenost. PUM-O udeležencem pomaga odkriti njihove talente in jih povezati s potrebami zaposlovalcev, s čimer jim olajša načrtovanje poklicne poti. Projekt ponuja kuharsko in filmsko delavnico, kreativne in športne aktivnosti, računalništvo ter predstavitve evropskih in drugih tujih držav.

Jana je s pomočjo projekta prišla do zaposlitve in je hvaležna za pomoč, ki jo je bila tam deležna. »PUM‑O mi je omogočil, da sem se našla. Spoznala sem, kaj me osrečuje in v čem sem dobra. Nisem bila samo številka in tudi ne samo ena izmed udeleženk programa. Vsi udeleženci smo bili povezani in se medsebojno spodbujali,« pove Jana.

Digitalni kompetenčni center za družbene inovacije

Komisar Schmit je obiskal tudi kompetenčni center za družbene inovacije Impact Hub Ljubljana, ki deluje v okviru projekta SEED. Slednji predstavlja enega izmed vodilnih projektov pobude Evropskega socialnega sklada plus za socialne inovacije. Projekt SEED se financira iz programa EU za zaposlovanje in socialne inovacije (EaSI) in združuje partnerje iz Italije, Grčije, Romunije in Slovenije z namenom ustanavljanja nacionalnih kompetenčnih centrov za razvoj in širjenje družbenih inovacij. V centru Impact Hub Ljubljana poteka tudi pilotni projekt digitalnega kompetenčnega centra za družbene inovacije, ki nudi digitalno okolje za sodelovanje med posamezniki, podjetji in družbo. Cilj projekta je spodbujanje bolj proaktivne vloge socialnega podjetništva pri reševanju družbenih in okoljskih izzivov ob hkratnem ustvarjanju poslovnih priložnosti.

Komisar je po obisku centra povedal: »Slovenski Impact Hub je fascinanten projekt, ki predstavlja dinamične družbene inovacije. Še posebej pa sem navdušen nad čezmejnim sodelovanjem med državami članicami.«

Več:

Več informacij

Datum objave
26. februar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji