Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. julij 2021

Objavljena junijska poročila podjetij Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft in Google o ukrepih v boju proti dezinformacijam o koronavirusu

Danes je Evropska komisija objavilajunijska poročila podjetij Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft in Google o ukrepih v boju proti dezinformacijam o koronavirusu. Omenjena podjetja so pred časom podpisala kodeks ravnanja glede dezinformacij.

Illustrations on disinformation

Tiktok je v sodelovanju z irsko vlado izvedel kampanjo v podporo cepljenju, ki je dosegla več kot milijon ogledov in prek dvajset tisoč všečkov. Google še naprej sodeluje z javnimi zdravstvenimi organi in omogoča prikaz lokacij za cepljenje v Google Search in Google Maps. Funkcija je na voljo v Franciji, Italiji in Švici ter na Poljskem in Irskem.

Twitter uporabnikom omogoča, da izboljšujejo avtomatične sisteme za prepoznavanje kršitev pravil platforme glede dezinformacij o COVIDU-19, pri čemer je že vzpostavljen mehanizem za podajanje pritožb. Microsoft uporabnikom omogoča namestitev razširitve NewsGuard v brskalniku Edge, ki uporabnike opozarja na spletne strani, ki širijo dezinformacije, tudi v povezavi s cepljenjem in COVID-19.

Facebook je sodeloval z mednarodnimi zdravstvenimi organi z namenom povečanja ozaveščenosti javnosti o varnosti in učinkovitosti cepiv. Prav tako je Facebook v sodelovanju z raziskovalci univerze Michigan State posodobil zmogljivosti za odkrivanje in izvor »deepfake« posnetkov.

«Program spremljanja dezinformacij o COVIDU-19 nam je omogočil, da spremljamo aktivnosti spletnih platform. Ob širjenju novih različic in intenzivnem poteku cepljenja me veseli, da spletne platforme izpolnjujejo zaveze iz kodeksa ravnanja glede dezinformacij. Veselimo se nadaljnje krepitve kodeksa,» je dejala podpredsednica Komisije Věra Jourová, pristojna za področje vrednot in preglednosti.

Program Evropske komisije za spremljanje dezinformacij o COVIDU-19 je bil podaljšan do konca letošnjega leta. Poročila bodo objavljena vsaka dva meseca. Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft in Google skupaj z Evropsko komisijo pozivajo ostala podjetja k podpisu kodeksa ravnanja glede dezinformacij.

Več:

Celotno sporočilo

 

Več informacij

Datum objave
29. julij 2021