Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice2. avgust 2022Predstavništvo v Sloveniji

Od danes v EU vsaj 10 dni očetovskega dopusta, štirje meseci starševskega dopusta

Od danes morajo vse države članice uporabljati evropska pravila za boljše usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja staršev in oskrbovalcev, ki so bila z direktivo sprejeta leta 2019.

Paternity leave
EU

Ta pravila določajo minimalne standarde za očetovski, starševski in oskrbovalski dopust. Določajo tudi dodatne pravice, kot je pravica zahtevati prožne ureditve dela, ki bodo staršem pomagale hkrati nadaljevati poklicno pot in družinsko življenje.

  • Delavec, ki je oče, je tako upravičen do vsaj 10 delovnih dni očetovskega dopusta v času okrog rojstva otroka. Očetovski dopust je treba nadomestiti vsaj v višini nadomestila za odsotnost zaradi bolezni.
  • Vsak od staršev je upravičen do vsaj štirih mesecev starševskega dopusta, od tega sta dva meseca plačana in neprenosljiva. Starši lahko zaprosijo za koriščenje dopusta v prožni obliki, bodisi s polnim delovnim časom, krajšim delovnim časom ali v segmentih.
  • Vsak delavec, ki zagotavlja osebno oskrbo ali podporo sorodniku ali osebi, ki živi v istem gospodinjstvu, ima pravico do vsaj petih delovnih dni oskrbovalskega dopusta na leto.
  • Vsak delavec, ki je starš z otroki, starimi do osem let, in vsak oskrbovalec ima pravico do prožne ureditve dela in lahko zahteva skrajšani delovni čas, gibljiv delovni čas in prožnost na delovnem mestu.

Te pravice so bile poleg obstoječih pravic do porodniškega dopusta pridobljene v okviru evropskega stebra socialnih pravic, njihova uvedba pa je bistven korak k oblikovanju Unije enakosti.

Eden od glavnih ciljev direktive je tudi povečati udeležbo žensk na trgu dela. Na splošno je stopnja zaposlenosti žensk v EU za 10,8 % nižja kot pri moških. Poleg tega dela le 68 % žensk z obveznostmi oskrbe v primerjavi z 81 % moških z enakimi odgovornostmi.

Več informacij

Datum objave
2. avgust 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji