Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. september 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Odbor za izredne razmere v javnem zdravju

Evropska komisija je danes ustanovila svetovalni odbor za izredne razmere v javnem zdravju.

EU bo vložila dodatnih 125 milijonov evrov za krepitev zdravstvenih sistemov, zlasti za pomoč pri razširitvi splošne zdravstvene oskrbe.

Evropska komisija je danes ustanovila svetovalni odbor za izredne razmere v javnem zdravju. Ta novo skupina bo skrbela za svetovanje o resnih čezmejnih nevarnostih za javno zdravje ter tako med drugim zapolnila veliko vrzel, ugotovljeno med pandemijo COVID-19.

Svetovalni odbor bo pomagal Komisiji in državam članicam pri ugotavljanju, kdaj uradno obstajajo izredne razmere v javnem zdravju. Svetoval bo tudi o ukrepih, ki jih je treba sprejeti v odziv na epidemijo, in o tem, kdaj jih je treba odpraviti. To je pomemben korak v prizadevanjih za okrepitev odziva na čezmejne grožnje za zdravje v okviru močne evropske zdravstvene unije.

Ta novi neodvisni odbor bo sestavljalo 51 strokovnjakov iz različnih disciplin in sektorjev. Svetoval bo o javnih, biomedicinskih, vedenjskih, socialnih, gospodarskih, kulturnih in mednarodnih zdravstvenih vprašanjih v primeru zdravstvene krize. Odbor je bil sprejet v okviru uredbe o resnih čezmejnih grožnjah za zdravje, ki je začela veljati decembra lani.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
12. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji