Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice2. september 2022Predstavništvo v Sloveniji

Odprte prijave na tekmovanje Juvenes Translatores

Srednje šole v vseh državah EU že lahko pošljejo prijave na tekmovanje Juvenes Translatores, ki je vsakoletno prevajalsko tekmovanje Evropske komisije.

Juvenes Translatores - registriraj svojo šolo

Od 2. septembra opoldan po srednjeevropskem času pa do 20. oktobra se šole lahko registrirajo na spletu in tako svojim dijakom omogočijo, da lahko tekmujejo z vrstniki po vsej EU.

Letos bodo dijaki in dijakinje prevajali besedila na temo evropska mladina.

Tekmovanje bo potekalo 24. novembra 2022 hkrati na približno 700 izbranih šolah po Evropi. Tudi letos bodo izbrani kandidati pisali prevode na računalnikih.

Evropski komisar za proračun in upravo Johannes Hahn je povedal: „S prevajalskim tekmovanjem želimo mlade motivirati za poklicno pot na področju prevajanja in spodbujati učenje jezikov. Leto 2022 je evropsko leto mladih in to tekmovanje bo združilo mlade iz različnih držav, prineslo novo spodbudo ljubiteljem tujih jezikov ter mladim pomagalo premagovati ovire med ljudmi in kulturami. Omogočati ljudem, da se sporazumevajo in razumejo ne glede na medsebojne razlike, je ključnega pomena za uspešno Unijo.“

Iz Slovenije lahko sodeluje osem šol. Šola lahko na tekmovanje prijavi od dva do pet dijakinj ali dijakov, rojenih leta 2005.

Prijavljeni kandidati bodo na dan tekmovanja prevajali enostransko besedilo iz enega od uradnih jezikov EU v drugega. Na voljo je 552 kombinacij.

Prevajalska služba Evropske komisije bo nato ocenila vse prevode ter februarja 2023 objavila po enega zmagovalca ali zmagovalko na državo članico, ki bodo spomladi 2023 povabljeni na podelitev nagrad v Bruslju.

Trenutna slovenska zmagovalka je Ajda Rojnik z Gimnazije Poljane v Ljubljani.

Generalni direktorat Evropske komisije za prevajanje že od leta 2007 vsako leto organizira tekmovanje Juvenes Translatores (latinsko za »mladi prevajalci«). Namen tekmovanja je spodbujati učenje tujih jezikov v šolah in mladim odpreti vrata v prevajalski poklic. Sodelujejo lahko sedemnajstletni dijaki in dijakinje, tekmovanje pa na vseh izbranih šolah v EU poteka ob istem času. Že nekaj udeležencev je tekmovanje navdihnilo in spodbudilo, da so se pozneje odločili za študij jezikov in prevajalski poklic. Tekmovanje poudarja tudi bogato jezikovno raznolikost Evrope.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
2. september 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji