Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. april 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Ogrožena območja evropska kulturne dediščine

Mreža organizacij za zaščito kulturne dediščine Europa Nostra je danes objavila seznam sedmih najbolj ogroženih evropskih območij kulturne dediščine za leto 2023.

Seznam sedmih najbolj ogroženih evropskih območij kulturne dediščine za leto 2023

Ta pobuda je del kampanje civilne družbe za poudarjanje in zaščito skupne evropske kult.

Program sedmih najbolj ogroženih območij zagotavlja nepovratna sredstva v višini 10.000 evrov na posamezno območje za pomoč pri izvajanju dejavnosti, ki bo pomagala rešiti ogroženo območje. V večini primerov registracija ogroženega območja služi kot spodbuda za ukrepanje in mobilizacijo potrebne javne ali zasebne podpore, vključno s finančno podporo.

Komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je dejala: »Komisija od leta 2014 podpira pobudo sedmih najbolj ogroženih območij, pri čemer izpostavlja območja kulturne dediščine, ki so ogrožena in potrebujejo našo pomoč. Še naprej moramo ozaveščati o pomenu kulturne dediščine za našo evropsko identiteto in za doseganje trajnostnega razvoja. Izbrana spomeniška območja lahko delujejo kot orodje za spodbujanje miru in dialoga v svojih krajih in širših regijah.«

Več:

Več informacij

Datum objave
13. april 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji