Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8. januar 2021

Onesnažen zrak v EU ogroža življenja

Komisija je danes objavila drugo poročilo o obetih za čisti zrak, v katerem so predstavljene možnosti za zmanjšanje onesnaženosti zraka v Evropski uniji do leta 2030 in pozneje. V skladu s poročilom bi se lahko število prezgodnjih smrti zaradi onesnaženosti zraka do leta 2030 v primerjavi z letom 2005 zmanjšalo za približno 55 %, če bi države članice izvedle vse ukrepe, dogovorjene in napovedane v okviru veljavne zakonodaje EU o onesnaževanju zraka (in omejevanju podnebnih sprememb).

V poročilu je poudarjeno tudi, da bi bilo mogoče storiti več, saj je še vedno veliko ukrepov za zmanjšanje onesnaženosti zraka, pri katerih bi koristi odtehtale stroške, če bi se pravilno izvajali.

Evropski komisar za okolje, ribištvo in oceane Virginijus Sinkevičius je dejal: »Nadaljnje zmanjšanje onesnaženosti zraka bi rešilo več življenj, zmanjšalo pritisk na ekosisteme in bilo ekonomsko smiselno. To je pristop, ki ga uporabljamo z evropskim zelenim dogovorom in našimi ambicijami glede ničelne onesnaženosti. Ključno je, da vse države članice okrepijo prizadevanja za celovito izvajanje dogovorjenih in načrtovanih ukrepov. Zlasti bi bilo treba storiti več za reševanje problema emisij iz kmetijstva.«

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
8. januar 2021