Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. april 2021Predviden čas branja: 1 min

Oprostitev DDV za protikrizno blago in storitve

vital_goods_and_services_web.jpg
© EU
Evropska komisija je danes predlagala, da se blago in storitve, ki jih državam članicam, državljankam in državljanom v času krize dajejo na voljo Evropska komisija ter organi in agencije EU, oprostijo plačila davka na dodano vrednost (DDV). 

Izkušnje koronavirusne pandemije so namreč pokazale, da je DDV, ki se zaračunava na nekatere transakcije, stroškovni dejavnik pri javnih naročilih, ki obremenjuje že tako omejene proračune.

Današnja pobuda bo zato povečala učinkovitost sredstev EU, ki se v javnem interesu uporabljajo za odziv na krize, kot so naravne nesreče ali izredne razmere v javnem zdravju.

Po začetku veljavnosti novih ukrepov bodo Komisija ter druge agencije in organi EU blago in storitve lahko uvažali in kupovali brez DDV, kadar bodo ti nakupi razdeljeni kot del odziva EU na izredne razmere. Prejemniki bodo lahko države članice ali tretje osebe, kot so nacionalni organi ali institucije (npr. bolnišnica, nacionalni zdravstveni organ ali nacionalni organ za odzivanje na nesreče).

Blago in storitve, zajeti v predlagani oprostitvi, med drugim vključujejo diagnostične teste in material za testiranje ter laboratorijsko opremo; osebno zaščitno opremo; šotore, ležišča, oblačila in hrano; razvoj, proizvodnjo in javno naročanje potrebnih izdelkov, dejavnosti, povezane z raziskavami in razvojem, strateško ustvarjanje zalog izdelkov; farmacevtska dovoljenja, karantenske objekte, klinična preskušanja, razkuževanje prostorov ipd.

 

Več informacij

Datum objave
12. april 2021