Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice19. november 2021Predstavništvo v Sloveniji

Peti seznam energetskih projektov skupnega interesa

Danes je Evropska komisija sprejela peti seznam energetskih projektov skupnega interesa (PCI).

Peti seznam energetskih projektov skupnega interesa

Danes je Evropska komisija sprejela peti seznam energetskih projektov skupnega interesa (PCI). To so ključni čezmejni energetski infrastrukturni projekti, ki so pomembni za oblikovanje bolj integriranega in odpornega notranjega energetskega trga EU ter doseganje podnebnih in energetskih ciljev.

Tokratni seznam projektov skupnega interesa zajema 98 projektov, in sicer 67 projektov s področja prenosa in shranjevanja električne energije, 20 projektov s področja plina, 6 projektov s področja omrežij CO2 in 5 projektov s področja pametnih omrežij.

Projekti s področja prenosa in shranjevanja električne energije bodo pomembno prispevali k večji ambicioznosti na področju obnovljivih virov energije v okviru evropskega zelenega dogovora, medtem ko bodo projekti s področja pametnih omrežij izboljšali učinkovitost omrežij, čezmejno koordinacijo podatkov in varnejše upravljanje omrežja.

Predlog ne namenja podporo nobenemu novemu infrastrukturnemu projektu s področja plina. Nekaj izbranih projektov s področja plina, ki so bili že umeščeni na četrti seznam projektov skupnega interesa, je potrebnih za zagotavljanje zanesljive oskrbe za vse države članice. Več projektov s področja plina je bilo umaknjenih s seznama, kar je posledica strožjega ocenjevanja na podlagi trajnosti.

Več:

Več informacij

Datum objave
19. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji