Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. januar 2022Predstavništvo v Sloveniji

Po raziskavi Eurobarometer podnebne spremembe največji izziv za EU

Evropski parlament in Komisija sta danes objavila skupno posebno raziskavoEurobarometer o prihodnosti Evrope.

Prihodnost Evrope: Evropejci in Evropejke menijo, da so podnebne spremembe največji izziv za EU

Ugotovitve razkrivajo, da 91 % mladih, starih od 15 do 24 let, meni, da lahko boj proti podnebnim spremembam pripomore k izboljšanju njihovega zdravja in dobrega počutja, medtem ko se v starostni skupini 55 let ali več s tem strinja 84 % vprašanih. Trditev je podprlo 87 % vseh vprašanih v EU ter 90 % vseh vprašanih v Sloveniji.

Podatki kažejo veliko podporo ciljem evropskega zelenega dogovora. Skoraj vsak drugi prebivalec ali prebivalka Evrope (49 %) je mnenja, da so podnebne spremembe glavni svetovni izziv za prihodnost EU, s čimer se strinja 46 % anketiranih Slovencev.

Da je treba povečati delež energije iz obnovljivih virov v našem gospodarstvu in povečati energetsko učinkovitost, meni 88 % anketiranih Evropejcev in 94 % anketiranih Slovencev. 80 % vprašanih v EU ter 86 % vprašanih v Sloveniji se strinja, da je pomembno, da Evropa do leta 2050 postane prva podnebno nevtralna celina.

Drugi prihodnji svetovni izzivi, na katere so opozorili anketiranci, vključujejo zdravje (34 % v EU) ter prisilne migracije in razseljevanje (30 % v EU). S prvo trditvijo se strinja 42 % anketiranih Slovencev, z izzivi prisilne migracije in razseljevanja pa 27 %.

Raziskava kaže tudi, da se 81 % vprašanih v EU ter 84 % vprašanih v Sloveniji strinja, da so zadovoljni z življenjem v EU. Na ravni EU 68 % vprašanih meni, da je EU območje stabilnosti v nemirnem svetu. Trditev je podprlo 71 % vprašanih Slovencev.

Več:

Več informacij

Datum objave
25. januar 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji