Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice14. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Podpis uredbe o digitalnem potrdilu EU o COVID-19

Danes so se predsedniki treh institucij EU udeležili uradne slovesnosti ob podpisu uredbe o digitalnem potrdilu EU o COVID-19.

Podpis uredbe o digitalnem potrdilu EU o COVID-19

Danes so se predsedniki treh institucij udeležili uradne slovesnosti ob podpisu uredbe o digitalnem potrdilu EU o COVID-19. Na dogodku, ki zaznamuje zaključek zakonodajnega postopka, so predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli in predsednik portugalske vlade Antonio Costa izjavili:

«Digitalno potrdilo EU o COVID-19 je simbol tega, kar Evropa pomeni. Je simbol Evrope, ki ne okleva, ko je postavljena na preizkušnjo. Evrope, ki združuje in raste, ko se sooča z izzivi. Naša Unija je znova dokazala, da najbolje delamo, kadar sodelujemo. Naše institucije so se o uredbi o digitalnem potrdilu EU o COVID-19 dogovorile v rekordnih 62 dneh. Medtem ko smo sodelovali v zakonodajnem postopku, smo vzpostavili tudi tehnično ogrodje sistema, tj. prehod EU, ki deluje od 1. junija.

Na ta veliki dosežek smo lahko ponosni. Evropa, ki jo vsi poznamo in si jo želimo nazaj, je Evropa brez ovir. Potrdilo EU bo državljankam in državljanom omogočilo, da ponovno uživajo najbolj oprijemljivo in dragoceno pravico EU – pravico do prostega gibanja. Danes podpisani zakonodajni akt nam bo omogočil, da bomo to poletje potovali varneje. Skupaj ponovno potrjujemo zmago odprte Evrope.»

Namen digitalnega potrdila EU o COVID-19 je olajšati varno prosto gibanje znotraj EU med pandemijo COVID-19. Vsi Evropejci in Evropejke imajo pravico do prostega gibanja, tudi brez potrdila, vendar bo potrdilo olajšalo potovanje, tako da bodo imetniki izvzeti iz omejitev, kot je karantena.

Več:

Več informacij

Datum objave
14. junij 2021