Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. maj 2022Predstavništvo v Sloveniji

Podpora cepilnim prizadevanjem v Afriki

Evropska komisija bo za pospešitev uvajanja in uporabe cepiv in drugih sredstev za boj proti COVID-19 v Afriki namenila dodatnih 400 milijonov evrov podpore.

Podpora cepilnim prizadevanjem v Afriki
EU

Poleg tega predvideva prispevek v višini 427 milijonov evrov za Globalni sklad za pripravljenost na pandemije, da bi podprla prizadevanja za preprečevanje prihodnjih pandemij in boljše odzivanje nanje.

V odziv na spremenjene razmere glede ponudbe cepiv proti COVID-19 in povpraševanja po njih EU prilagaja svoja prizadevanja tako, da podpira najučinkovitejšo uporabo razpoložljivih odmerkov. Zagotavljanje pravičnega dostopa do drugih sredstev za obvladovanje pandemije je še naprej bistvenega pomena, enako pa velja za krepitev odpornosti zdravstvenih sistemov, da bomo pripravljeni na naslednjo pandemijo.

Na drugem vrhu o COVID-19 sta predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik ZDA Joe Biden  ponovno potrdila svojo zavezanost agendi ZDA in EU za premagovanje svetovne pandemije, cepljenje po vsem svetu, reševanje življenj zdaj in boljšo obnovoki se je začela septembra 2021 na prvem vrhu o COVID-19. V skupni izjavi opisujeta sedanje sodelovanje med EU in ZDA ter skupne cilje na področju pravične razdelitve cepiv in izvajanja cepljenja; krepitve svetovnih dobavnih verig in proizvodnje; izboljšanja globalne strukture zdravstvene varnosti; priprave na prihodnje nevarnosti in tveganja, povezana s patogeni; ter raziskav in razvoja novih cepiv, terapevtikov in diagnostike.

Več informacij

Datum objave
13. maj 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji