Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice30. maj 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Podpora kmetom v primeru izrednih vremenskih dogodkov

Evropska komisija je danes sprejela sporočilo, v katerem je pojasnila uporabo višje sile in izjemnih okoliščin v kmetijskem sektorju EU v primeru nepredvidljivih in ekstremnih vremenskih dogodkov. 

Drought - France

Pojem višje sile kmetom, ki zaradi izjemnih in nepredvidljivih dogodkov zunaj njihovega nadzora (kot so hude suše ali poplave), niso mogli izpolniti vseh zahtev skupne kmetijske politike (SKP), omogoča, da ne izgubijo podpore SKP.

Današnje sporočilo pojasnjuje, da se lahko višja sila uporablja za vse kmete, ki delajo na razmejenem območju, ki so ga prizadele hude in nepredvidljive naravne nesreče ali meteorološki dogodki. To pomeni, da kmetom, ki se nahajajo na prizadetem območju, ne bo treba izpolniti posameznih zahtevkov ali predložiti dokazil o izpolnjevanju pogojev višje sile. V sporočilu so določeni pogoji za domnevo, da za vse kmete, ki se nahajajo na območju, velja višja sila.

To razširjeno področje uporabe bo zmanjšalo upravno breme za kmete in nacionalne organe ter tako olajšalo hiter odziv držav članic.

Več:

Več informacij

Datum objave
30. maj 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji