Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. junij 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Podpora ukrajinskim inovacijam

Evropska komisija je sprejela ambiciozni ukrep v vrednosti 20 milijonov evrov v podporo ukrajinski inovacijski skupnosti.

Press statement by Mariya Gabriel, European Commissioner for Innovation, Taavi Madiberk, CEO and Member of the Board of Skeleton Technologies, and Olha Stefanishyna, Ukrainian Deputy Prime Minister, on EIC action for Ukrainian SMEs

Nova pobuda bo prek programa Evropskega sveta za inovacije za leto 2022 podprla vsaj 200 ukrajinskih inovacijsko intenzivnih zagonskih podjetij, vsako od njih bo prejelo do 60.000 evrov. Evropski svet za inovacije bo nudil tudi nefinančno podporo, kot so poslovne svetovalne storitve in navezovanje stikov. To bo okrepilo zmogljivost ukrajinskih inovatorjev za sodelovanje z evropskim inovacijskim ekosistemom, vstop na nove trge in izkoriščanje evropskih finančnih instrumentov.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala: »Med bojem proti ruski vojaški agresiji je za Ukrajino bistveno, da se ozre v prihodnost. Država ima dinamično okolje na področju zagonskih podjetij in velik potencial za inovativna podjetja. Zelo pomembno je ohraniti to gospodarsko zmogljivost in ukrajinskim tehnološkim inovatorjem omogočiti rast in nadaljnje vključevanje v evropski inovacijski ekosistem. Želimo si razširitev njihovega delovanja na evropske trge in širše.«

Pred rusko invazijo je Ukrajina imela dinamično okolje na področju tehnoloških zagonskih podjetij z več kot 1600 zagonskimi podjetji. Cilj tega novega ukrepa je ohraniti ta napredek, okrepiti povezave z evropskimi inovacijskimi ekosistemi in zagotoviti, da bodo ukrajinska zagonska podjetja dobro pripravljena, da postanejo ključno gonilo za obnovo ukrajinskega gospodarstva.

Poleg tega je po ratifikaciji Ukrajine danes začel veljati sporazum o njeni pridružitvi programu Obzorje Evropa in programu Euratoma za raziskave in usposabljanje.

Več:

Več informacij

Datum objave
9. junij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji