Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. september 2021

Podpora za demokracijo in človekove pravice po svetu

Po mednarodnem tednu demokracije 2021 je Evropska unija za leto 2021 napovedala pet ukrepov v vrednosti 119,5 milijona evrov, da bi okrepila trdno evropsko podporo za demokracijo in človekove pravice po svetu.

Visit of Janet Yellen, US Secretary of the Treasury, to the European Commission

Komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen je povedala: »Trajnostni razvoj in enake možnosti so odvisni od demokracije: močnih demokratičnih institucij, socialne vključenosti in participativnih družb. S temi sredstvi v višini 119,5 milijona evrov obnavljamo svojo zavezanost svetovni demokraciji. Ponosna sem tudi na to, da bo EU še naprej podpirala Urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice in pomagala opolnomočati lokalne organizacije civilne družbe, zagovornike demokracije in človekovih pravic ter mlade in ženske po vsem svetu.«

EU je v celoti zavezana zaščiti in opolnomočanju posameznikov, da bi se zgradile odporne, vključujoče in demokratične družbe, ter spodbujanju globalnega sistema za človekove pravice in demokracijo. Zato ne bo križem rok opazovala spodkopavanja demokracije in vse hujših kršitev človekovih pravic, neenakosti, nestrpnosti, predsodkov in diskriminacije.

Danes napovedani ukrepi bodo zagotovili podporo EU za organizacije civilne družbe ter zagovornike demokracije in človekovih pravic v 116 državah, pri čemer bo posebna pozornost namenjena ženskam in mladim. Prav tako bodo pomagali spodbujati politično sodelovanje na najvišji ravni, namenjeno zaščiti demokracije po vsem svetu.

Sredstva bodo prispevala k izvajanju akcijskega načrta EU za človekove pravice in demokracijo za obdobje 2020–2024 ter nacionalnih načrtov v okviru akcijskega načrta EU za enakost spolov III. Zagotovila bodo tudi nujno potrebno podporo Uradu visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice (UN OHCHR).

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
20. september 2021