Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice28. januar 2021

Podpredsednica Jourova in komisar Reynders ob dnevu varstva podatkov

Ob dnevu varstva podatkov sta podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová in komisar za pravosodje Didier Reynders podala naslednjo izjavo: „Varovanje naše zasebnosti je zapisano v evropski DNK: letošnji dan varstva podatkov 28. januarja obeležuje 40. obletnico Konvencije Sveta Evrope št. 108, edine mednarodne pogodbe o zasebnosti. Evropska pravila o varstvu podatkov so postala zlati standard in model, ki se uporablja po vsem svetu.

Pomen učinkovite ureditve varstva podatkov je med pandemijo koronavirusa postal še očitnejši. Nove digitalne rešitve, kot so aplikacije za sledenje, lahko delujejo le, če se uporabniki počutijo dobro zaščiteni in zaupajo, da njihovi podatki ne bodo zlorabljeni. Splošna uredba o varstvu podatkov je pomemben korak na evropski poti k uveljavitvi na človeka osredotočenega pristopa k digitalnim tehnologijam, saj državljanke in državljane podpira in jih opolnomoča.

Prosti in varni tokovi podatkov so tudi pogoj za nadaljevanje vladnih in poslovnih dejavnosti med pandemijo. Varstvo zasebnosti mora spremljati olajševanje pretoka podatkov. Po zaslugi inovativnega sistema varstva podatkov je EU v dobrem položaju za spodbujanje varnega in zaupanja vrednega pretoka podatkov po vsem svetu. V ta namen bo Komisija okrepila sodelovanje s podobno mislečimi partnerji na dvostranski in večstranski ravni ter ga nadgradila na podlagi trenda višanja ravni standardov zasebnosti. Sodišče je julija 2020 s sodbo o zasebnostnem ščitu EU-ZDA v zadevi Schrems II potrdilo, da morajo osebni podatki, ki potujejo iz Evrope v tujino, ostati varni. Ena naših ključnih nalog je v sodelovanju z novo ameriško administracijo zagotoviti varstvo osebnih podatkov, prenesenih čez Atlantik, v skladu s sodbo Sodišča. Bližamo se tudi sklenitvi pogajanj o ustreznosti z Južno Korejo in sodelujemo v dialogih o ustreznosti s številnimi drugimi mednarodnimi partnerji. Poleg tega dejavno prispevamo k delu mednarodnih organizacij, kot je OECD, pri razvoju globalnih standardov in zaščitnih ukrepov za vladni dostop do osebnih podatkov, ki je vse pomembnejši za pretok podatkov. Sodelujemo tudi z evropskimi organi za varstvo podatkov, da bi zagotovili odločno izvrševanje pravil.

Stroga pravila o varstvu podatkov so del rešitve pri obvladovanju pandemije. Koristile nam bodo tudi ob nadaljnjem pospeševanju prehoda na podatkovne družbe in gospodarstva. Evropejci in Evropejke so lahko prepričani, da v EU njihovi osebni podatki pripadajo njim samim.“

Ozadje

Leta 2006 je Svet Evrope 28. januar določil za datum, ko se vsako leto praznuje dan varstva podatkov.

Komisija je januarja 2017 sprejela sporočilo o mednarodnih vidikih zasebnosti, v katerem je opredelila strategijo EU na področju mednarodnega pretoka in varstva podatkov. Pomemben rezultat te strategije je sprejetje skupnega sklepa o ustreznosti med EU in Japonsko. S tem se je ustvarilo največje območje prostega in varnega pretoka podatkov na svetu. Pogajanja Komisije o sklepih o ustreznosti z Južno Korejo in Združenim kraljestvom so v zaključni fazi. Poleg tega Komisija trenutno sprejema posodobljene standardne pogodbene klavzule, jih podjetja EU najpogosteje uporabljajo kot mehanizem prenosa.

Splošna uredba o varstvu podatkov se od 25. maja 2018 uporablja v vseh državah članicah. Evropska komisija je junija 2020 objavila poročilo o oceni splošne uredbe o varstvu podatkov, iz katerega je razvidno, da je bila izpolnjena večina njenih ciljev, zlasti z zagotavljanjem bogatega nabora izvršljivih pravic državljanom, zagotavljanjem priložnosti podjetjem, da kar najbolje izkoristijo digitalno revolucijo, ter vzpostavitvijo novega evropskega sistema upravljanja in izvrševanja.

Več informacij

Več informacij

Datum objave
28. januar 2021