Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. avgust 2021Predviden čas branja: 1 min

Facebook pod drobnogledom Evropske komisije

Evropska komisija je začela podrobno preiskavo, da bi ocenila skladnost nakupa podjetja Kustomer s strani podjetja Facebook z uredbo EU o združitvah.

Investigation
EU

Komisija je zaskrbljena, da bo predviden nakup zmanjšal konkurenčnost na trgu programske opreme za upravljanje odnosov s strankami (CRM). Prav tako je Evropska komisija izrazila skrb, da bi predlagan posel še dodatno okrepil tržni položaj Facebooka na trgu spletnega prikaznega oglaševanja, saj bi se njegov, že tako obsežen nabor podatkov za personalizacijo oglasov, še dodatno povečal.

»Pomembno je, da podrobno preverimo potencialno problematične prevzeme s strani podjetij, ki že prevladujejo na nekaterih trgih. To še posebej velja za digitalni sektor, kjer ima Facebook vodilno vlogo pri spletnem prikaznem oglaševanju in kanalih za pošiljanje sporočil, kot so WhatsApp, Messenger ali Instagram. Cilj naše preiskave je zagotoviti, da posel ne bo škodoval podjetjem ali potrošnikom in da podatki, do katerih bo Facebook dobil dostop, ne izkrivljajo konkurence,« je povedala izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager, pristojna za politiko konkurence.

Facebook je družbeno omrežje, storitev za sporočanje in ponudnik spletnega oglaševanja. Njegove storitve za sporočanje so WhatsApp, Messenger in Instagram. Kustomer je ponudnik programske opreme za upravljanje odnosov s strankami, ki podjetjem omogoča upravljanje komunikacij s potrošniki prek različnih kanalov (telefon, spletna pošta, besedilna sporočila SMS, WhatsApp, Messenger, Instagram, itd.) v enem samem orodju.

Več:

Več informacij

Datum objave
3. avgust 2021