Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. november 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Politika konkurence v luči novih izzivov

Evropska komisija je sprejela sporočilo o politiki konkurence, primerni za nove izzive, ki opredeljuje pomembno vlogo politike konkurence za evropsko pot k okrevanju, zelenemu in digitalnemu prehodu ter odpornemu enotnemu trgu.

Press conference by Margrethe Vestager, Executive Vice-President of the European Commission, on the review of the competition policy

V sporočilu je poudarjena vgrajena sposobnost politike konkurence, da se prilagodi novim tržnim razmeram, prednostnim nalogam politike in potrebam potrošnikov.

Komisija je danes v tem okviru sprejela šesto spremembo začasnega okvira za državno pomoč, da bi državam članicam omogočila ciljno usmerjeno podporo podjetjem med krizo zaradi pandemije COVID-19. Poleg tega Komisija trenutno izvaja pregled orodij politike konkurence, da bi zagotovila ustreznost instrumentov konkurence, kot so združitev, protimonopolni nadzor in nadzor državne pomoči.

Izvršna podpredsednica Margrethe Vestager, pristojna za politiko konkurence, je dejala: »Odločno uveljavljanje konkurence je bistveno za podjetja in potrošnike, da lahko v celoti izkoristijo prednosti enotnega trga. Podjetjem vseh velikosti omogoča enake možnosti za konkuriranje. Podjetja spodbuja k zagotavljanju najboljših in najbolj inovativnih rešitev za potrošnike, potrošnikom pa omogoča izbiro proizvodov in storitev, kar prispeva k zanesljivim in raznolikim dobavnim verigam. Bolj kot kadarkoli je potrebna učinkovita politika konkurence, da bi evropskemu gospodarstvu zagotovili prožnost in zagon za premagovanje izzivov, s katerimi se sooča.«

Več:

Več informacij

Datum objave
18. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji